Algemeen en vragen
Huisvuil centrumbewoners
Centrumbewoners kunnen hun vuilnis, zoals gebruikelijk, in de containers van de gemeente deponeren. De containers staan op de gebruikelijke plekken in het centrum.
Vuurwerk
Op zaterdagavond wordt vanaf 22:00 uur vuurwerk afgestoken vanaf pontons of een dekschuit op De Vecht aan de overkant van de Stationsweg.
Stremming doorvaart Spoorbrug Weesp, Sluisbrug Weesp en Lange Vechtbrug op zaterdag tussen 21:00 – 23:00 uur in verband met de vuurwerkshow. Wachtsteiger voor de spoorbrug is dan niet te gebruiken in verband met korte afstand tot het vuurwerk.
Vragen?
Heb je vragen? Mail naar info@sbfeest.nl. Voor vragen en opmerkingen aan de gemeente kun je een bericht sturen aan: evenementen.weesp@amsterdam.nl .
Bereikbaarheid
Bereikbaarheid
Verschillende straten in het centrum worden afgezet, hier komen onder andere de braderie en kinderspeelstraat. We zorgen er uiteraard voor dat nood- en hulpdiensten er wel door kunnen. Het centrum blijft bereikbaar voor voetgangers en fietsers, fietsers wordt wel gevraagd om bij betreding van het gebied af te stappen.
Parkeren
Onderstaande straten worden afgesloten en parkeren is daar niet mogelijk. Dit geldt tussen donderdag 08.30 uur tot zondag 09.00 uur. Wij verzoeken je rekening te houden met deze afsluiting en jouw auto tijdig te verwijderen. Indien jouw auto na de afsluiting nog in één van onderstaande straten aanwezig is, dan zal de gemeente deze wegslepen.
Afgesloten straten
Stationsweg, Herengracht, Hoogstraat (Stationsweg tot Lange Vechtbrug), Kerklaan t/m 3A, Binnenveer, Achteromstraat, Kerkstraat, Waagplein, Middenstraat, Grote Plein, Nieuwstraat, Nieuwstad (vanaf Breedstraat tot Binnenveer), Oudegracht (vanaf Slijkstraat tot Grote Plein), Achteromstraat.
Alternatieve parkeerplekken
Kostverlorenstraat, parkeerplaats winkelcentrum Hogeweij (gratis parkeren). Van Houten Industriepark (gratis parkeren), Nijverheidslaan (gratis parkeren).
Bezoekers
Bezoekers van buiten Weesp wordt aangeraden per openbaar vervoer of op de fiets te komen. Kom je toch met de auto, dan raden wij je aan om achter het NS station op het P+R terrein te parkeren. Hier kan je overdag gratis parkeren tussen 06:00 – 02:00 uur.
Nautisch beheer
Stremming
Stremming Smal Weesp/De Kom (tussen Zwaantjesbrug en Sluisbrug) op donderdag vanaf 18:00 uur, vrijdag vanaf 14:00 uur en zaterdag vanaf 13:00 uur.
Stremming doorvaart Spoorbrug Weesp, Sluisbrug en Lange Vechtbrug op zaterdag tussen 21:00 – 23:00 uur in verband met de vuurwerkshow. Wachtsteiger voor de spoorbrug is dan niet te gebruiken in verband met korte afstand tot het vuurwerk.
Brugbediening
Doorvaart en bediening bruggen centrum Weesp op donderdag tussen 09:00 – 18:00 uur, vrijdag 09:00 – 14:00 uur en zaterdag 09:00 – 14:00 uur.
Afmeerverbod De Kom en Smal Weesp
Het afmeren in De Kom en Smal Weesp (tussen de Roskambrug en Zwaantjesbrug) is tijdens het Sluis- en Bruggenfeest niet toegestaan voor plezier en beroepsvaart.
Duurzaamheid
Cup-to-cup systeem
In een poging om de afvalberg te verminderen en de duurzaamheid te bevorderen, heeft de overheid een nieuw systeem ingevoerd dat ons allemaal aanmoedigt om actief deel te nemen aan het recyclen van bekers. Dit systeem, dat bekend staat als het “cup-to-cup” recyclingsysteem, is verplicht voor iedereen. Het doel is om een hoog percentage gerecyclede bekers te bereiken, wat een positieve invloed heeft op het milieu.
Hoe werkt het systeem?
Aanschaf van bekers
Wanneer je voor het eerst een beker aanschaft, betaal je een kleine bijdrage van €1. Dit lijkt misschien een extra kostenpost, maar het is een investering in een schonere en duurzamere toekomst.
Terugbrengen van bekers
Nadat je je drankje hebt genuttigd, kun je je beker hergebruiken voor een nieuw drankje bij de horeca en betaal je alleen voor je drankje. Heb je even geen zin je beker? Wissel je beker dan om voor een bekermunt bij de horeca. Ga je naar huis? Dan kun je de gebruikte beker in een speciale oranje bekerbak deponeren. Deze oranje bakken zijn strategisch geplaatst op verschillende locaties om het voor iedereen gemakkelijk te maken om mee te doen aan het recyclingsysteem.
Recyclen en hergebruik
De ingezamelde bekers worden schoongemaakt en gerecycled, zodat ze opnieuw gebruikt kunnen worden. Door dit proces kunnen we de hoeveelheid afval aanzienlijk verminderen en bijdragen aan een circulaire economie.
Waarom is dit systeem belangrijk?
Milieuvoordelen: Door bekers te recyclen, verminderen we de hoeveelheid afval die op stortplaatsen terechtkomt en verminderen we de uitstoot van broeikasgassen die gepaard gaat met de productie van nieuwe bekers.
Economische voordelen: Het hergebruiken van materialen kan kosteneffectiever zijn dan het maken van nieuwe producten, wat uiteindelijk kan leiden tot lagere kosten voor consumenten.
Bewustwording: Dit systeem helpt mensen bewust te maken van hun consumptiepatronen en de impact daarvan op het milieu.
Conclusie
Het “cup-to-cup” recyclingsysteem is een belangrijke stap in de richting van een duurzamere toekomst. Door deel te nemen, leveren we allemaal een bijdrage aan het verminderen van afval en het beschermen van onze planeet. Laten we samen werken aan een schonere wereld, één beker tegelijk!
Afval
Voor het afval van het feest worden extra vuilnisbakken geplaatst, zowel normale vuilnisbakken, als bakken alleen bestemd voor de cup-to-cup drinkbekers. Overdag is er een team dat de vuilnisbakken zo vaak mogelijk leegt.
Toiletpapier
Je kunt gewetenloos naar het toilet: overal hangt 100% boomvriendelijk bamboe of gerecycled toiletpapier gesponsord door The Good Roll.
Veiligheid en overlast
Veiligheid tijdens het evenement
Om de veiligheid te waarborgen en alles netjes te laten verlopen zetten we verkeersregelaars, vrijwilligers en beveiliging in. Ook komen er extra borden, vuilnisbakken en plasunits. Er komen twee EHBO-posten. Eentje komt aan de Herengracht, ongeveer ter hoogte van de Zwaantjesbrug en eentje komt bij Het Grote Plein.
Op de Slijkstraatbrug zal de keet van de organisatie staan. Hier is altijd iemand van de organisatie aanwezig of een vrijwilliger om je te helpen. De organisatie staat gedurende het evenement continue in contact met alle hulpverleners, beveiliging en verkeersregelaars.
Overlast?
Ervaar je ernstige overlast tijdens het feest? Dan kan je bellen met het team Handhaving van stadsdeel Zuidoost op tel: 14020 of digitaal via meldingen.amsterdam.nl.
In geval van verstoring van de openbare orde en veiligheid is de politie bereikbaar op het algemene nummer: 0900-8844.
Heb je nog een klacht na afloop van het evenement? Dan kan je deze indienen via www.amsterdam.nl/klachtenhttp://www.amsterdam.nl/klachten.